Wednesday, December 23, 2015

Cara Memilih Bedak Muka Mary Kay

Assalamualaikum & hai! :D

Ramai yg selalu confuse nak pilih bedak yg mana satu.

Sis Mary Kay ni banyaknye bedak!
Sis bedak mana yg sesuai dengan saya?
Sis bedak ni untuk apa?

Haa banyak persoalan dalam minda uols kann hehehe.
Ok lah hari ni kita nak merungkai MISTERI bedak Mary Kay! :p

Mary Kay ada 4 jenis bedak setakat ini :

Mineral Powder Foundation
Translucent Powder
Mineral Pressed Powder
Endless performance Creme-to-powder Foundation

1. Mary Kay Mineral Powder Foundation



Bedak mineral jenis serbuk yang halus , ringan , dan MATTE coverage (no shine) fungsinya lebih kepada untuk tutup garis-garis halus, kedutan, dan cela/parut pada wajah. Yang bestnya formula dia x mudah cair & tak bercapuk walaupun kita pakai seharian. Bila berpeluh pun makin blend dengan kulit,  jadi wajah tetap berseri sepanjang hari. 

Sangat sesuai kalau uols ada masalah kulit berminyak sebab dia adalah oil- control ,dapat kurangkan kilatan kat muka & untuk uols yg ada masalah parut/jeragat sebab dia more coverage.

Mineral powder foundation ni ada 6 color, jadi uols kene pilih warna yg sesuai dengan kulit.
Boleh dapatkan bantuan Beauty Consultant ya ataupun saya sendiri :)


2. Translucent powder


Jangan terkejut tengok bedak ni warna putih hehehe.
Translucent powder ni sebenarnya adalah bedak yang paaaling senang di alam semesta!
Sebab apa tau, sebab uols tak perlu lagi pening2 kepala nak matchingkan warna kulit dengan bedak.
Bedak ni sesuai dipakai untuk semua jenis kulit & semua jenis warna kulit! :D
So kalau uols ni jenis cepat sunburn, eloklah pakai Translucent Powder ni sebab confirm color ngam hehehe.

Tak kira lah uols gelap ke, cerah or putih, bedak ni akan blend well dengan warna kulit kita.
Tak akan buatkan kulit hadi kelabu or kusam.
Ni memang favourite saya sejak dia keluar, wajib ada dalam beg :D

Selain tu, translucent powder pun ringan & oil control jugak tau!
Dia ada Sheer effect, bila sapu kat muka akan nampak lebih sihat & GLOWING!
Cantik sangat kalau kita guna as Finishing Powder.
Beza sikit dengan Mineral Powder Foundation yg Matte finish.

3. Mineral Sheer Pressed Powder


Bedak jenis mineral yang berbentuk compact.
Yang ni uols boleh sapu guna brush ataupun sponge.

Pressed powder ni lebih ringan & natural kalau nak di compare dengan bedak2 lain.
Rasa macam tak pakai apa2 pun ada jugak hehe.
Sesuai untuk semua jenis kulit, kemasan MATTE & also mengawal minyak sekurang-kurangnya 8 jam!
Kulit jenis kering pun elok pakai yang ni sebab dia tak mengeringkan kulit.

Kalau uols suka yg jenis senang pakai & senang nak touch up, this is the best powder for you :)

4. Endless performance Creme-to-powder Foundation

credit to kitschsnitch.blogspot.my

2 dalam 1, foundation & bedak!
Kalau uols perlukan bedak yang high coverage & lebih gebu & FLAWLESS, ni lah jawapannya!
Texture dia macam cream tapi bila sapu kat muka dia akan kering (MATTE finish) , sama macam kita pakai bedak.
Biasanya saya guna Creme-to-powder ni bila tak boleh solat , nak pergi dinner or make up pengantin, sebab dia lebih tahan lama dan juga WATERPROOF.

Yang bestnya tentang bedak ni, walaupun dia high coverage, dia still rasa ringan kat muka.
Tak la rasa macam make up tebal. 
Creme to powder foundation ni pun Oil control & boleh tutup cela.

Uols boleh sapu bedak ni guna sponge, tapi experience saya sendiri pakai, dia lagi cantik & kemas kalau kita sapu guna foundation brush. :D

Tapi kalau kulit kering tak berapa sesuai pakai bedak jenis ni ya.

Okeyy banyak belajar tentang jenis-jenis powder Mary Kay? :D
Lepas ni jangan pening2 lagi tau hehehe.

Sebarang pertanyaan boleh tanya saya lagi :)

Love,

0173262007
Mira Ixora
Professional Beauty Consultant
Mary Kay Independent Sales Director

Thank you for reading!

xoxo



4 comments: