Monday, September 8, 2014

Tips memilih Lipstick mengikut bibir anda

Assalamualaikum & hello!

Hari ni nak share personal tips macam mana nak pilih lipstick yang sesuai untuk diri sendiri or orang lain.
Manusia ni berbeza, ada kulit cerah ada kulit gelap, ada bibir nipis ada bibir tebal, ada bibir cerah ada bibir gelap , ada bibir lembap ada bibir kering.

Pernah tak jadi situasi macam ni :
Kita tengok warna lipstick tu cantik bila si A pakai, then kita pun beli tapi kenapa color nampak tak sama macam si A pakai sedangkan ia lipstick yang sama?

Haaa tu dia.. Ni ada sedikit cadangan & tips dari saya.
Ok masing-masing jom check bibir.

1. Bibir Gelap vs Bibir Cerah

Ni issue paling common. Gelap atau cerah bibir kita bergantung pada banyak faktor --> 
melanin, lifestyle, & cara penjagaan bibir.

Kalau korang memiliki warna kulit yang agak gelap, warna bibir korang mungkin agak gelap sikit sebab kandungan melanin banyak (melanin yang menentukan warna pada kulit).

Kalau korang merokok (tak semua ye) pun bibir boleh jadi gelap disebabkan kandungan nikotin yang tinggi.

Kalau korang tak mengambil berat penjagaan bibir pun menyebabkan bibir boleh jadi gelap & kusam
- lepas makan tak lap bibir, pencuci muka sapu skali kat bibir
- tak pakai lip balm
- tak scrub bibir
- pakai lipstick yang mengandungi lead or kandungan bahan kimia tinggi (biasanya kalau warna lipstick tu tahan lama & kekal tandanya kandungan bahan kimia tinggi)

Tips pilih lipstick :

1. Rajin bersihkan bibir selepas makan, scrub bibir 2 or 3 kali seminggu. 
Nak senang boleh guna Mary Kay Lip Mask untuk scrub bibir, cepat & berkesan.
2. Pakai Lipstick yang teksturnya Matte atau Cream sebab lipstick jenis ni pekat & dapat tutup bibir yang gelap tu so xde la bila pakai lipstick nampak macam 'double layer'
3. Elakkan pakai lipstick yang textur Glossy sebab jenis ni agak nipis & akan menampakkan bahagian bibir yang gelap

Cadangan Mary Kay Lipstick :

Mary Kay Creme Lipstick



2. Kulit Cerah vs Kulit Gelap

Warna kulit pun berperanan penting untuk kita pilih warna lipstick yang sesuai.
Kalau silap warna boleh membuatkan kita nampak pelik or pucat sepanjang hari.

Jangan rasa rendah diri kalau korang berkulit gelap. Orang kulit gelap ni cantik tau :)
Cuba tengok Beyonce, Rihanna, Bipasha Basu etc, semua kulit gelap tapi cantik kalah orang kulit cerah. Yang penting korang kene yakin & pandai sesuaikan warna.

Tips pilih lipstick bagi kulit gelap :

1. Elakkan warna Neautral, Coklat & Soft Pink sebab akan buatkan warna bibir tenggelam
2. Pilih warna sedikit terang contohnya warna Dark Pink, Berries, Merah, Coral & Oren
3. Boleh juga pakai warna Metallic (jenis lipstick yang berkilat)
4. Tambah sedikit Lip Gloss dia atas lipstick untuk efek bibir segar & sihat

Cadangan Mary Kay Lipstick :

- Mary Kay Creme Lipstick Apple Berry
- Mary Kay Creme Lipstick Red
- Mary Kay Creme Lipstick Garnetfrost
- Mary Kay True Dimension Lipstick Coral Bliss
- Mary Kay True Dimension Lipstick Citrus Flirt
- Mary Kay True Dimension Lipstick Sassy Fuschia
- Mary Kay True Dimension Lipstick Wild About Pink
- Mary Kay True Dimension Lipstick Sizzling Red
- Mary Kay True Dimension Lipstick Firecracker


Mary Kay True Dimension Lipstick

Bagi yang berkulit cerah, biasanya semua warna boleh masuk.
Tapi ada warna yang menampakkan korang 'biasa je' & ada color yang buat korang nampak wow!

Tips pilih lipstick bagi kulit cerah :

1. Pilih warna Neutral atau Soft Pink untuk penampilan 'sweet & young'
2. Pilih warna Coral atau Oren untuk penampilan 'fresh'
3. Pilih warna terang seperti Red , Hot Orange or Hot Pink untuk penampilan berani & lain dari yang lain
4. Pilih warna Coklat atau Merah Gelap untuk penampilan misteri (sesuai untuk pakai pada waktu malam)
5. Elakkan warna Metallic (cerah atau gelap) sebab akan membuatkan bibir nampak terlalu pucat atau terlalu 'over'

Cadangan Mary Kay Lipstick :

- Mary Kay Creme Lipstick Dusty Rose
- Mary Kay Creme Lipstick Pink Satin
- Mary Kay Creme Lipstick Pink Passion
- Mary Kay Creme Lipstick Shell
- Mary Kay Creme Lipstick Red
- Mary Kay Creme Lipstick Amber Suade
- Mary Kay Creme Lipstick Toffee
- Mary Kay True Dimension Lipstick ( all color)

3. Bibir Nipis vs Bibir Tebal

Tips pilih lipstick:

Kalau korang memiliki bibir yang comel & nipis, seeloknya pilih warna yang cerah & bertexture Glossy or Shine . Ia akan buat bibir korang nampak lebih penuh.

Dan kalau bibir korang jenis tebal or sexy mcm Angelina Jolie, pilih lah warna yang agak gelap & texture Matte atau Creme untuk efek bibir yang bersaiz sederhana 

Cadangan Mary Kay Lipstick (bibir nipis):

- Mary Kay Creme Lipstick Dusty Rose
- Mary Kay Creme Lipstick Pink Satin
- Mary Kay Creme Lipstick Pink Passion
- Mary Kay Creme Lipstick Shell
- Mary Kay True Dimension Lipstick Coral Bliss
- Mary Kay True Dimension Lipstick Firecracker
- Mary Kay True Dimension Lipstick Tangerine Pop
- Mary Kay True Dimension Lipstick Pink Cherie
- Mary Kay True Dimension Lipstick Color Me Coral
- Mary Kay True Dimension Lipstick First Blush
- Mary Kay True Dimension Lipstick Natural Beaute

Cadangan Mary Kay Lipstick (bibir tebal):

- Mary Kay Creme Lipstick Apple Berry
- Mary Kay Creme Lipstick Red
- Mary Kay Creme Lipstick Amber Suade
- Mary Kay Creme Lipstick Toffee
- Mary Kay True Dimension Lipstick Citrus Flirt
- Mary Kay True Dimension Lipstick Sassy Fuschia
- Mary Kay True Dimension Lipstick Wild About Pink
- Mary Kay True Dimension Lipstick Sizzling Red

4. Bibir Kering vs Bibir Lembap

Tips pilih lipstick:

Untuk bibir yang kering atau cepat kering dan mengelupas, digalakkan untuk guna Lip Balm dahulu sebelum menyapu lipstick. Texture lipstick yang bagus untuk korang yang berbibir kering ni adalah jenis yang High Moisture ataupun Creme diikuti sapuan Lip Gloss. Bibir akan rasa lebih selesa & kurang merekah.
Elakkan Matte lipstick ye.

Untuk bibir lembap, korang bebas nak pilih apa-apa texture sebab bibir dah sihat kan :)

Harap tips ni dapat bantu korang pilih lipstick yang tepat ye :)
Kalau nak lagi tepat, test kat bibir terus & janga test kat tangan sebab warna tak sama.
Kalau nak sample lipstick Mary Kay boleh mintak dr saya :* (depend on stock)

Ok gorgeous,

Thank you for reading! ^_^

0173262007
#miraixora
Mary Kay Independent Beauty Consultant 

Team Leader

No comments:

Post a Comment