Tuesday, July 11, 2017

Product Review : Mary Kay Charcoal Mask

Assalamualaikum & haiii!

Apa khabar semua? How's your raya?
Saya raya ke kampung ayah saya di kedah kali ni.
Setelah beberapa tahun xbalik kesana.
Kali ni raya memang sangat berbeza!

Ok nak cerita pasal raya nanti x xmasuk2 topik review sy kann hehehe.

Hari ni nak review tentang Mary Kay Charcoal Mask yang terbaru!
Launch July 2017.

Tadaaa!


 
Tapi ada antara kami dah dapat awal masa April hari tu sebab kami pergi Career Conference dapat ni as Doorgift
So apa lagi, malam tu jugak saya pakai punya lah xsabar kann.


 Siap ajak husband
Dia pun kene paksa try

Masa mula-mula sapu tu rasa sejuk muka, few mins pastu dia rasa mcm geli2 tarik2 manja gitew.
Mask ni pakai 10-15 minit , macam mask-mask yg lain dia xboleh bawak tido.
Then dia mengering. Bila kering tu boleh nampak mask bertukar color kat certain tempat, especially kat bahagian hidung. Dia jadi tompok-tompok putih.
And kat bahagian pori area pipi pun ada.
Tu adalah kawasan yang selalunya berminyak lebih.

So bila dah 15 minit sy pun basuh. Mask ni x payah peel off yang tarik sakit tu.
Dia just basuh nnti dia akan cair n remove daripada skin easily.

It was very amazing feelings lepas cuci mask tu.
Kulit rasa ringan lain macam, lebih ceras, halus, and lembut.
Masa sebelum pakai tu ada macam bijik2 halus, tapi lepas cuci tu pegang kat biji2 tu dah rasa kecut n mengecil.
Esoknya lepas bangun pagi dah x ada dah biji2 tu.
Serious tak tipu.

Dan lepas tu mulalah saya menjadi seorang yg sangat rajin pakai Mask.
2 kali seminggu wajib pakai charcoal mask haha yang lain dah  xingat

 Apa fungsi Mary Kay Charcoal Mask?


Charcoal Mask Mary Kay ni menggunakan ACTIVATED CHARCOAL.
ACTIVATED CHARCOAL ni is a form of carbon processed yang mempunyai small, low-volume pores untuk meningkatkan surface area supaya dapat absorb dengan lebih baik.
Walaupun kita sapu sikit tapi dia mampu absorb banyak kotoran, bakteria & minyak yg tersumbat dalam pori.
Pori tersumbat adalah punca kepada masalah jerawat & kulit kusam.

Refer pada gambar kat atas tu, that is how Mary Kay Charcoal Mask bertindak.

Q & A

1. Siapa yang boleh pakai?
- Anda yang xde masalah kulit tapi nakkan kulit bersih sekata
- Mempunyai masalah jerawat & minyak berlebihan
- Jerawat di belakang badan

 2. Siapa yang TAK boleh pakai lagi?
- Anda yang pernah guna produk pengelupasan / bermercury / hydroquinone
- Kulit nipis

Apapun dapatkan consultation terbaik daripada Beauty Consultant dulu sebelum uols guna produk ni.
Kalau anda dah mempunyai BC, sila refer pada BC anda.
Kalau belum, boleh la contact saya ye

Love,
0173262007
Mira Ixora
Independent Senior Sales Director
Professional Beauty Consultant

Thank you for reading!
xoxo
 



















Sunday, June 18, 2017

Tips penjagaan kulit semasa bercuti di hari raya

Assalamualaikum & haii!!

Beberapa hari saja lagi kita dah nak menyambut hari raya!.

Macam mana dengan persediaan raya anda?
Dah ready nak balik kampung?
Raya pun raya juga, jangan lupa siap sediakan skincare & make up terbaik untuk kulit anda!

Bila kita balik kampung, kita akan berada dalam cuaca n udara yg berbeza daripada tempat kebiasaan kita. Ini pun boleh effect kulit anda juga. 
Ada tempat yang lebih berdebu , lebih panas, lebih terik, lebih lembap dan sebagainya.
Jadi jika anda tak cukup protection pada kulit, boleh jadi breakouts atau jadi terlalu kering atau terlalu berminyak!

Jom saya share kan beberapa TIPS menarik untuk penjagaan kulit sepanjang musim perayaan ni!

1. Jangan lupa pakai SUN PROTECTOR

Ya masa raya lah kita paling terdedah kat matahari.
Nak keluar berjalan dari rumah ke rumah,  nak pergi openhouse , 
nak berkenduri ada khemah kat luar rumah, semua tu antara activity yang menyebabkan kita terdedah pada UV.
Jadi gunakan sun protector yang sesuai untuk situasi.
Sy suggest kan untuk anda guna sun block SPF 35 dan ke atas, sebab tempoh protection nya lebih lama --> 350 minit ( 6 jam) dan ke atas!
Tak perlu risau kulit sunburn lagi

2. Gunakan skincare regimen yang cukup & menepati jenis kulit anda

Ramai yang 'malas' bawak balik set skincare dengan alasan malas nak pack, x muat ruang dsb.
Waktu travel sebenarnya waktu yang paling kita perlu rajin tau!
Kalau saya travel or balik kampung, 1/4 drp beg tu penuh skincare je hehehe.
Tapi tak lah bermaksud angkut semua tok nenek skincare, at least bawa yang asas :
Cleanser
Freshen/Toner
Moisturizer
Serum

Boleh bawak bersama Oil Free Hydrating Gel, Mask or Scrub , in case anda perlukan sesuatu untuk cooling skin atau mild exfoliator. Biasanya bila kita berpindah tempat  , kulit akan rasa sedikit x selesa.

3. Pamper kulit anda dengan Serum atau Night Cream sebelum tidur

Waktu malam kilang kulit kita bekerja dari  pukul 10 malam - 3 pagi .
Jadi waktu ni lah sel-sel kulit akan merawat kulit dan menyuburkan kulit.
Serum & night cream membantu menyuburkan, mengurangkan risiko kulit breakouts/rosak dan menyihatkan lagi kulit.
Bila bangun pagi kulit akan lebih fresh!

4. Gunakan Make up yang tak menyumbat pori (Non Comedogenic)

Waktu raya boleh jadi waktu paling lama untuk kita gunakan make up.
Teringat masa raya kami konvoi dengan saudara mara pergi beraya dari pagi sampai malam hahaha!
Nak beraya sehari 3-4 buah rumah kann jadi x best lah kalau beraya muka berpeluh-peluh tak bercalit bedak. Untuk yang single tu mana tau jumpa jodoh ke kat sana. Eh :p
Setiap kali lepas solat mesti nak reapply balik make up.
Make Up yang menyumbat pori pun boleh menyebabkan breakout jugak sebab dia akan menghalang pori kita daripada mengeluarkan sebum.

Jadi the best adalah menggunakan make up yg Non Comedogenic.
Macam mana nak tahu?
Tengok dekat belakang foundation & bedak ada label Non Comedogenic :)

Contohnya Foundation Mary Kay, formula Non Comedogenic

5. Cuci make up bersih-bersih dengan Make Up Remover & Skinvigorate Cleansing brush

Jangan biarkan sisa make up tertinggal di muka kita.
Make up remover membantu untuk bersihkan sisa make up yang watrerproof & tak waterproof.
Cleansing brush membersihkan kulit hingga ke celah-celah pori supaya tak ada kotoran dan minyak yang menyumbatkan pori anda.


5. Minum banyak air putih

Masa raya boleh kira berapa kali kita minum air putih, kebiasaannya akan minum air manis dan berperisa. Ye lah mana ada orang hidang air putih masa raya kan :p
Jangan lupa bawa 1 botol air putih untuk kita minum & detox semula badan, sekaligus untuk mantainkan skin hydration .

Kulit dehydrated sangat berisiko untuk cepat aging dan breakouts!


Selamat mencuba , Selamat Hari Raya & selamat balik kampung! :D


Love,
0173262007
Mira Ixora
Independent Senior Sales Director
Professional Beauty Consultant

Thank you for reading!









Monday, March 20, 2017

TIPS FOUNDATION TAK COMOT & TAK BERCAPUK

Assalamualaikum & haiii!!!

Perkara yg paling takut adalah FOUNDATION BERCAPUK 🤦🏼‍♀️😱





Pernah tak berhadapan dengan situasi macam ni?


Foundation actually sangattt best & berfungsi untuk sekatakan warna kulit, tutup kemerahan & cela , tapi ada yg takut nak pakai sebabnya :
- takut comot
- takut bercapuk
- takut kelabu (putih sangat)
- takut lebam (gelap drp warna kulit asal)
- takut berminyak

Jom saya share
TIPS FOUNDATION TAK COMOT & TAK BERCAPUK

1. Sesuaikan warna foundation dgn kulit
Kalau anda bertudung, test color foundation kat rahang utk pilihan warna yg pling hampir dgn warna kulit asal. Kalau xbertudung, test kat leher. Kang leher kaler lain muka kaler lain pulak heheh
Foundation cerah dr kulit asal akan buat skin nampak kelabu
Foundation gelap dr kulis asal akan nampak lebam sikit

2. Tools yg digunakan utk sapu foundation
The best is sapu guna Brush/ Beauty Blender / Patting Device sebabnya dia dapat pergi ke celah2 yg jari kita xdapat sampai

3. Pkai pelembap & FOUNDATION PRIMER sblum apply foundation
Elak pkai foundation ketika kulit kering sebab foundation xdapat menyerap dengan baik, jadi punca bercapuk.
Make sure muker bersih sapu pelembap & primer jnis yg ringan supaya kulit balance & licin.

4. Arah sapuan foundation & primer mesti betul
Expericence saya mengajar make up, ramai yg sapu foundation secara bulatan, and sapuan ke atas.
Salah tuu!
Sapuan yg betul adalah sapuan ke bawah, ikut arah bulu roma kulit muka kita. So foundation lagi sekata & dapat 'tidurkan' bulu roma , texture pun akn lebih FLAWLESS

5. Pilih foundation ikut jenis kulit
Matte finish - utk kulit kombinasi or berminyak.
Foundation jenis ni xde shine, oil control & cepat kering
Luminuous finish - utk kulit kering
Ada sedikit moist utk balancekan kulit kering & utk 'glow' kan kulit yg kusam 


6. Shading blending
Kalau anda apply shading, blend betul2 jangan tinggalkan harsh lines.

7. Last skali, Finishing dgn bedak
Nak lagi kemas, pakai bedak jnis serbuk & mineral base. Pakai dengan brush yg sesuai, hasil dia lagii superbbb 👍🏻

Cuba tips yg sya share.. 👆👆👆
Insyaallah anda mesti puas hati dan jatuh cinta.

Selamat ber foundation! 😍

Love,
0173262007
Mira Ixora 
Independent Senior Sales Director
Professional Beauty Consultant

Thank you for reading!

xoxo