Monday, March 20, 2017

TIPS FOUNDATION TAK COMOT & TAK BERCAPUK

Assalamualaikum & haiii!!!

Perkara yg paling takut adalah FOUNDATION BERCAPUK πŸ€¦πŸΌ‍♀️😱





Pernah tak berhadapan dengan situasi macam ni?


Foundation actually sangattt best & berfungsi untuk sekatakan warna kulit, tutup kemerahan & cela , tapi ada yg takut nak pakai sebabnya :
- takut comot
- takut bercapuk
- takut kelabu (putih sangat)
- takut lebam (gelap drp warna kulit asal)
- takut berminyak

Jom saya share
TIPS FOUNDATION TAK COMOT & TAK BERCAPUK

1. Sesuaikan warna foundation dgn kulit
Kalau anda bertudung, test color foundation kat rahang utk pilihan warna yg pling hampir dgn warna kulit asal. Kalau xbertudung, test kat leher. Kang leher kaler lain muka kaler lain pulak heheh
Foundation cerah dr kulit asal akan buat skin nampak kelabu
Foundation gelap dr kulis asal akan nampak lebam sikit

2. Tools yg digunakan utk sapu foundation
The best is sapu guna Brush/ Beauty Blender / Patting Device sebabnya dia dapat pergi ke celah2 yg jari kita xdapat sampai

3. Pkai pelembap & FOUNDATION PRIMER sblum apply foundation
Elak pkai foundation ketika kulit kering sebab foundation xdapat menyerap dengan baik, jadi punca bercapuk.
Make sure muker bersih sapu pelembap & primer jnis yg ringan supaya kulit balance & licin.

4. Arah sapuan foundation & primer mesti betul
Expericence saya mengajar make up, ramai yg sapu foundation secara bulatan, and sapuan ke atas.
Salah tuu!
Sapuan yg betul adalah sapuan ke bawah, ikut arah bulu roma kulit muka kita. So foundation lagi sekata & dapat 'tidurkan' bulu roma , texture pun akn lebih FLAWLESS

5. Pilih foundation ikut jenis kulit
Matte finish - utk kulit kombinasi or berminyak.
Foundation jenis ni xde shine, oil control & cepat kering
Luminuous finish - utk kulit kering
Ada sedikit moist utk balancekan kulit kering & utk 'glow' kan kulit yg kusam 


6. Shading blending
Kalau anda apply shading, blend betul2 jangan tinggalkan harsh lines.

7. Last skali, Finishing dgn bedak
Nak lagi kemas, pakai bedak jnis serbuk & mineral base. Pakai dengan brush yg sesuai, hasil dia lagii superbbb πŸ‘πŸ»

Cuba tips yg sya share.. πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†
Insyaallah anda mesti puas hati dan jatuh cinta.

Selamat ber foundation! πŸ˜

Love,
0173262007
Mira Ixora 
Independent Senior Sales Director
Professional Beauty Consultant

Thank you for reading!

xoxo







No comments:

Post a Comment