Wednesday, November 13, 2013

Tips merawat jerawat cara Mary Kay!

Assalamualaikum!

Hai semua...
Maaf lama tak update kat sini.
Saya masih lagi dengan Mary Kay cuma kurang aktif untuk joint event or skin care class buat masa ni atas sebab yang tak dapat nak dielakkan.
But still saya nak share something dengan korang semua :)

Perempuan ni, biasa la rajin je naik jerawat kan.
Tambah2 lagi time nak dekat period or stress.
Seronok die naik huhu.
So camne nak fight jerawat tu in Mary Kay way?
Lets do this :

1. If you are using essence, or serum or night cream/night solution, stop for a few days.

Salah satu sebab terjadi jerawat ni bila kulit kita terlebihi minyak.
Sometimes bila kte nak period or lifestyle kita yg buat kulit kita extra minyak.
So kalau pakai essence and so on yang bukan fungsi untuk merawat jerawat, stop pakai dulu untuk elakkan kulit tambah berminyak.
Bila jerawat dah surut boleh continue balik

2. Use Mark Kay Botanical Effect Mask F3

Yang ni memang terbaik, even kami BC Mary Kay pun guna kekdah ni.
Mask F3 is a formula untuk kulit berminyak, di mana dia berfungsi untuk serap minyak berlebihan pada kulit.
Orang yang kulit tak minyak pun boleh guna ni, tapi caranya just letak kat atas jerawat tu saja, jangan letak satu muka pulak. Lain jadi nanti hehe.
Esok pagi bangun confirm jerawat dah kecut yeayy!

3. Use minimum make up

Selalunya kalau ade jerawat orang selalu pakai makeup lagi tebal.
Sebab : nak tutup jerawat.
But actually cara ni hanya bagus di luar tapi tak bagus di dalam.
Make up yang lambat dicuci boleh meninggalkan bakteria pada kulit, so it will make the pimple become worst.
Cadangan saya, anda boleh pakai :
Foundation timewise + mineral/pressed/translucent powder
2 ni je dah cukup, tak perlu pakai primer concealer blusher and so on.
Lepas da takde jerawat boleh sambung melaram balik heheeh

4. Cuci make up bersih - bersih

Ni paling penting sebab kita taknak sisa make up tinggal kat kulit kita

5. Guna ubat jerawat

Kalau tak ada mask F3 tak ape, boleh letak ubat jerawat @ Mary Kay Spot solution.
Ni pun berkesan jugak :)

6. Don't touch or picit jerawat

This is so no no no. Kita tak tau tangan kita betul2 bersih ke tak.
Kalau tak bersih, bakteria kat tangan akan merebak ke tempat jerawat and will make it worst.
Sama la dengan picit.
Picit sakit, plus kalau tak picit habis nanti jerawat naik kat tempat lain pulak sebab bakteria dah merebak.

7. Jaga kebersihan

Perlu extra rajin cuci muka kalau ada jerawat ni.
Kalau normal sehari cuci 2 kali, up kan jadi 3 or 4 kali sehari.
So jerawat mesti cepat surut!

Haa tips da bagi ni. Boleh la cuba ya.
If anything boleh feedback kat sini or contact saya, insyaallah akan direply segera.

Untuk pertanyaan/pembelian produk Mary Kay, boleh contact saya,
Senior Beauty Consultant, Nur Amira - 0173262007

Thank you for reading ;)

2 comments:

  1. salam mira...blogwalking here... nice blog..samalah, saya pun gunakan formula 3 botanical effects.
    salam kenal..im bc area pontian johor

    ReplyDelete