Wednesday, April 25, 2012

Tips mencuci muka dengan berkesan

Mencuci muka ialah asas kpd penjagaan wajah.
Tapi anda tau x teknik yang betul dalam proses mencuci muka ni?



Hari ni saye nak stresskan pasal cara mencuci muka dengan betul n berkesan.
Senang jeee..

Bahan-bahan yang mesti ada:
1. Pencuci muka of course
2. Facial cloth or tuala kering yang lembut

Mula-mula, letakkan cleanser tu kat 5 dot kat muka anda.
Dagu - Pipi kiri - Pipi kanan - hidung - dahi

Dah?
Then menggunakan 3 jari bermula dari jari kelingking, sapu dan urut muka dari point dagu dan ke atas.
Ingat urutan mestilah ke atas ye, or nanti muka anda akan jatuh ke bawah.
Tujuan urutan ke atas ni adalah untuk menegang dan mengelakkan kedutan kat muka kita.

Bila dah rasa puas hati dengan pencucian anda, basahkan facial cloth, perah n mula dari bawah dagu, swipekan di muka anda dengan urutan ke atas sampailah tak ade lagi sisa2 cleanser.
Bagusnye guna facial cloth ni adalah disebabkan faktor hygiene.
Sebab lepas kita cuci guna facial cloth kita akan buang benda tu kan.
So, kuman2 n kotoran2 kat muka tu xde can nak melekat kat muka kita lagi.

Kalau rase malas nak guna facial cloth, alternatifnya ialah guna towel.
Tapi kene tengok jugak.
Jangan la pakai towel yang kita guna buat lap badan sekali ngan lap muka.
Seeloknya guna towel yang asing, n tukar setiap 2 hari.
Barula kulit muka confirm bersih. Hehehe.
Lepas tu bolehla proceed dengan freshene n hydrate.

Selamat mencuci muka! :D





No comments:

Post a Comment